Deklaration 2016

BLOGG / Permalink / 0
Det är två handelsdagar kvar nu på börsåret 2016, så än finns det tid att kvitta vinst mot förlust inför deklarationen 2016/2017.
Har du en traditionell depå, ett ISK, en kapitalförsäkring eller en samägd depå?
 
Om du har en vanlig traditionell depå så kan du kvitta aktievinster mot aktieförluster rakt av, och hos de flesta nätmäklare kan man beställa en K4-blankett så att du slipper redovisa varje enskild affär, vilket kan vara jobbigt om du gjort väldigt många affärer.
Har du en samägd depå och beställer en K4-blankett så räknas din procentuella andel ut på den vilket är smidigt.
 
Investeringssparkonto är det enklaste att deklarera eftersom kontot schablonbeskattas. Dessa uppgifter skickas till skatteverket från din bank eller nätmäklare och förtrycks på din deklaration.
Du behöver alltså inte beställa en K4-blankett.
Inom en ISK så kan du inte kvitta vinster mot förluster, däremot så kan du använda det kapitalunderlag som tas upp som schablonintäkten i deklarationen för att kvitta mot förluster på annat håll än i ISK´n.
 
I en kapitalförsäkring betalar du en avkastningsskatt för din försäkring, den dras från din depå och kontrolluppgiften förtrycks i din deklaration, du behöver alltså inte göra något själv eller beställa en K4-blankett. 
(Man kan ej kvitta vinster mot förluster i en kapitalförsäkring).
 
Om du sålt teckningsrätter som du blivit tilldelad, räknas hela försäljningsbeloppet som en vinst eftersom anskaffningsvärdet är 0 kronor.
 
Skatteverket har väldigt bra och utförlig information om deklarationen om det känns krångligt.
 
 
 
 
 

Risk av Jacob Bursell

BLOGG / Permalink / 2
 
Köpte denna bok för några dagar sedan.
Här kommer en liten aptitretare från bokens baksida.
 
"Pär Sandå var 26 år gammal när cheferna på Swedbank ställde in en ny dator på hans skrivbord. Den till synes oskyldiga burken rymde en elektronisk koppling till den nystartade svenska optionsbörsen.
Året var 1991 och finansmarknaden var på väg att ömsa skinn för alltid.
 
Femton år senare gick Pär Sandå och hans vänner i täten för aktiemarknadens globalisering. Med kontor på tre kontinenter, och servrar utställda invid världens största börser, gjorde de en halv miljon affärer per dygn i fyrtio olika länder. Ändå var de bara som mest trettio personer. På vägen byggde de upp ett av Sveriges mest lönsamma företag någonsin."
 
 
 
 
"Risk är en berättelse om en finansiell revolution, om entreprenörskap och om Pan Capital  - en av näringslivets bästa bevarade hemligheter."
 
Ska verkligen bli kul att läsa den!
 
 
Till top