Intervju med Linnea

 
 
Berätta lite om dig

Jag heter Linnéa Schmidt, är 34 år gammal och bor tillsammans med min man och vår dotter i den danska staden Ålborg i norra Danmark. Jag arbetar till vardags som cancerforskare och min största passion och hobby är att investera, och att sprida budskapet om att investering är för alla. Jag är ekonomikrönikör för Göteborgs-Posten och skriver för Aktiespararen. Våren 2018 släppte jag boken ”Investeringsguiden - Så kommer du igång med ditt sparande” som jag skrivit tillsammans med Anna Svahn.

Jag driver sedan 2016 facebookgrupper där målet är att skapa ett ”tryggt” forum för kvinnor som vill prata om aktier, eller komma i gång med att få kontroll över sin privatekonomi eller börja investera. När jag själv började investera 2015 tyckte jag det var läskigt och kände mig inte riktigt trygg nog att fråga ”de dumma frågorna” på de blandade forum som fanns på nätet. Då fick jag mycket stöd från facebookgruppen ”Tjejer som gillar aktier”. Idag driver jag Economista tillsammans med Anna Brännhult och Anna Svahn, och vi har även grupper som är mer specialiserade på t ex investering, karriär och entreprenörskap. I Danmark startade jag gruppen ”Moneypenny - Kvinder som investerer” år 2016 med samma mål. I den danska gruppen är vi idag inte långt från 9000 medlemmar och jag arbetar hårt för att fler danskor skall få upp ögonen för privatekonomi och investering. För det är ju inte alls så torrt som man kan tro när man väl börjat. Pengar är makt. Har man en buffert eller ett frihetskapital/fuck off konto så behöver man inte stå ut med en dålig partner eller en dålig arbetsplats. Dessutom ger det en enorm trygghet och självsäkerhet i vardagen. Att ha koll på sin ekonomi tycker jag stärker en så otroligt mycket. Den känslan vill jag att alla ska ha!

Jag startade min investeringsdagbog online, via bloggen zacerol.com, i starten av 2017 och har fått fantastiskt respons på den. Även om jag tyvärr inte har så mycket tid för bloggen längre, så är det en bra kanal där jag kan dokumentera min egen investeringsresa och dela med mig av information som jag hittat själv när det är något jag inte riktigt förstått.  

En annan sak jag arbetar för är diversitet i toppledning. Inspirerad av Allbrightstiftelsen utger Moneypenny (www.moneypennyandmore.dk)därför den 29 augusti Pennyrapporten som analyserar könsbalansen i ledning och styrelse i 134 danska börsnoterade företag. Precis som i rapporterna från Allbright kommer de danska företagen i tre olika listor beroende på hur jämställda de är.
 
 

  • Hur ser ditt sparande ut

    Jag har nog en rätt ojazzig strategi. Jag har en buffert på ca 3 månadslöner. Min sparkvot ligger på mellan 10-30% varje månad beroende på inkomst (svårare att öka sparkvoten när jag var mammaledig till exempel). När det kommer till min investeringsstrategi är jag väldigt långsiktig och månadssparar i fonder där jag framför allt valt breda globalfonder och billiga indexfonder. Jag har även en utdelningsportfölj som jag fullkomligt älskar. Det är hur kul som helst (och enormt motiverande) att göra beräkningar i excel och se små summor trilla in varje månad. Tycker fortfarande det är lite magiskt att jag får in pengar direkt utan att behöva sälja aktien. ;D

 

  • Är du långsiktig eller kortsiktig eller båda kanske ?

    Jag är väl egentligen båda. Jag har två konton som är långsiktiga och ett som är till för lek, alltså kortsiktigt. När jag har tid tycker jag det är jättekul att köra swingtrade!

  • Dina bästa spartips

    1. Spara till dig själv först! 
    När du har koll på din budget och har en buffert du är nöjd med så kom ihåg att spara till dig själv först. I praktiken betyder detta att du sätter upp en automatisk överföring från ditt lönekonto till det konto där du vill spara/investera och att detta förs över samma dag som du får din lön, alltså innan du börjar konsumera. 

    2. När man gör matlådor och cyklar till jobbet (om möjligt) sparar man tusentals kronor om året.

    3. Planera dina inköp. Till exempel kan du göra en matbudget och matplan, eller tänka igenom de större inköpen du skall göra. Ett tips är att ha en regel om att du skall tänka igenom inköp över X kronor i en vecka innan du köper.

    4. Kolla igenom dina automatiska abonnemang, behöver du verkligen alla? 

    5. Förhandla om allt. Kan du omvärdera din bostad för att få bättre ränta? Kan du förhandla ner försäkringen? Kan du pruta på vinterjackan (om den nu skall köpas ny)? Prova prova prova! Det finns många kronor att spara.

  • Bästa sättet att komma igång med sparandet

    Kolla igenom dina inkomster och utgifter, alltså se över din budget. Då vet du hur mycket du kan spara/investera varje månad. Därefter tycker jag du skall definiera en buffer som känns bra i magen. Sen tycker jag du skal sätta av X kr som du känner att du kan förlora, alltså läropengar. Öppna sedan ett ISK eller KF på Nordnet eller Avanza och för över pengarna. Prova att köpa en aktie eller fond. Heja dig! Nu är du igång!

    Att gå med i facebookgrupper, eller söka sig till andra typer av investeringsgrupper/ekonomigrupper, är också superbra för att få god sparring, pepp och stöd för att komma igång. Jag vet precis hur jobbigt det kan kännas, men jag lovar - det är jättehärligt att komma igång och få koll på den där ekonomin! :) 
  • Avslutande ord till läsarna 

    Mitt tips när det kommer till att investera: Bara börja! Man kan lägga enormt mycket tid på att försöka förbereda sig. Men det bästa tror jag är ”learning by doing”. Såklart ska man inte börja inte med hela påsen pengar om man har en sådan, men med en liten summa. Kalla det läropengar. Börja smått, men börja!
    Nr två tips för investering är att köp regelbundet så får du en jämn inköpsnivå.

    Till sist: Kom ihåg att det finns lika många investerare som investeringsstrategier. Ta det i din egen takt och kom ihåg att det skall kännas bra i magen. Det finns inga dumma frågor bara dumma svar!
Kommentera inlägget här: