Teknisk analys

Jag har fått många frågor om Teknisk analys (TA), så jag tänkte skriva ett inlägg om det här på bloggen.
 
Vad är teknisk analy?

Teknisk analys förkortas TA och baseras på historiska kursrörelser för att definiera trender och formationer. Dessa trender och formationer används sedan för att bedöma framtida rörelser. På så sätt hittas bättre lägen vid köp- och säljbeslut.

 

Trender

Trendlinjer är till för att hjälpa dig att bestämma aktiens riktning, om aktien är på väg att stiga i värde eller sjunka i värde. Detta är viktigt vid teknisk analys då det hjälper till att fatta beslut vid köp och sälj. När vi pratar om trendens riktning så kallar vi den positiv eller negativ. 

Genom att studera aktiens kurstoppar och kursbottnar förstår och ser du trendens riktning. När du ska rita i grafen så vill du gärna ha minst två men gärna tre toppar och bottnar för att få större säkerhet när trendens riktning ska bestämmas.

Positiv trend:

En positiv trend kännetecknas av högre toppar och högre bottnar av tex en akties graf.

När ett värdeppaper stiger i värde så ser grafen ut som ett fjäll med toppar och dalar, det viktiga är då att se att trenden håller i sig så att bottnarna blir högre och topparna blir högre.

För att bli säkrare på att det är en positiv trend så önskas tre högre toppar och tre högre bottnar. Ju längre tiden går desto starkare blir styrkan i trenden och svårare att bryta.

 

 

 

Negativ trend:

En negativ trend kännetecknas av lägre toppar och lägre bottnar av tex en akties graf.

När ett värdeppaper sjunker i värde så ser grafen ut som en berg och dalbana om man startar på toppen. Det viktiga är då att se att trenden håller i sig så att bottnarna blir lägre och topparna blir lägre.

För att bli säkrare på att det är en negativ trend så önskas tre lägre toppar och tre lägre bottnar. Styrkan i trenden blir då starkare.

 
 
 
 

Stödlinje

Inom teknisk analys använder man sig av stöd och motstånd för att identifiera köp- och säljsignal. Stöd och motstånd är horisontella linjer där värdepappret flera gånger har vänt upp eller ned i sin rörelse.

Stödlinjen fungerar som en studsmatta och binder ihop fler bottnar på samma nivå, kursen bryts uppifrån och studsar sedan tillbaka på stödlinjen.

Motstånd

Motstånd fungerar som ett tak och binder ihop flera toppar på samma nivå vid en horisontell linje.

Kursen skall brytas underifrån och studsa tillbaka när den når taket som är en horisontell linje och är samma kursnivå.

 

 

 
 

 

Då det är många som är intresserade av TA så jag kommer att fortsätta lägga fokus på det några veckor framöver.

 

 

Vill du veta mer om teknisk analys så har jag kurser, workshops och en bok. 

Workshop med start på måndag 28/9,  Teknisk analys, läs mer här...... 

Bok "Snabbguide i teknisk analys" läs mer här.....

Klassrumskurser, Hjärtner & Partner Akademi, läs mer här....

Kommentera inlägget här: